November 16, 2007 Archives

2007-11-16 08:44:35

Lisää DVD-soitinten testailua

Otin vähän lisää selkoa erilaisten DVD-soittoon kykenevien ohjelmien käytöstä. gxine oli siis se, minkä sain jo ajat sitten toimimaan. Testimateriaalini oli seuraavat DVD-levyt:

  • Naapurini Totoro -anime-leffa
  • Vikkate: Leimu -musavideo-DVD
  • Dir en grey: Withering to death. -CD:n mukana tullut eksta-DVD

Ogle:n sain toimimaan kunnolla näin: Ensin täytyy estää X Window Systemin laajennoksen nimeltä XVideo eli XV käyttö tällaisella ympäristömuuttujalla:

export OGLE_USE_XV=0

Ogle itse täytyy sitten käynnistää näin:

ogle -u gui /dev/hdb

Muuten toi toimii hyvin, mutta sen Fullscreen-tila on lähinnä sellainen, että varsinainen DVD-video läntätään normaalissa koossaan keskelle ja ympärillä on mustaa. Mutta tosta saa käyttökelpoisemman, jos pysyy 100% -kokoisessa ikkunoidussa tilassa ja sitten vaihtaa X-serverin näyttötila pitämällä pohjassa Ctrl- ja Alt-näppäimiä ja painelemalla NumPadin plussaa tai miinusta.

mplayerissakin sai DVD-soiton pelittämään, kun käynnistää sen niin, että heti ekana komentorivifläginä on ”-gui”. Ainoa kummallisuus tuossa on se, ettei DVD:n omiin menuihin pääse kai mitenkään. mplayerin omien menjen kautta voi kyllä mennä mihin Chapteriin ikinä haluaa. mplayerissa on myös sellainen kummallisuus, ettei se suostunut näyttämään ainakaan tota Naapurini Totoro -DVD:tä. Se kaatuu melkein heti, jos edes yrittää. Ehkä siihen ei vaan ole käännetty mukaan DeCSS-implementaatiota.

VLC:nkin sain toimimaan kiltisti, kun sen omista konffausdialogeista valkkasin videoutputin nimeltä X11. XVideo saattoi olla siinä defaulttina ja silloin mentiin vaan juntturaan. VLC toimi muuten hyvin, mutta siinä ääni pätki. Ehkä se vaan on liian kovaa rääkkiä mun koneen CPU:lle. Kaikki mahdolliset CPU:n laajennokset ovat kyllä päällä ja äänien outputtina on ALSA.


Posted by Juhapekka Tolvanen | Permanent Link | Categories: Softa, Hardis

2007-11-16 16:47:32

Pyykkiä ja fillarin rassausta

Laitoin koneellisen pyykkiä peseytymään ja sitten hain vintiltä fillarin talvirenkaat. Roudasin ne sekä työkalupakin yms. kamaa fillarivarastoon ja aloin rassata fillariani: vaihdoin ketjut uusiin ja vaihdoin kesärenkaiden tilalle nastoitetut talvirenkaat. Se taaempi rengas on muuten samanlainen kuin etummainen, mutta se on sentin verran paksumpi. Senpä vuoksi siihen ei voi pumpata aivan täyttä painetta, koska silloin sen nastat alkaisivat kolista takalokaria vasten. Napavaihteen vaijerista on jo muutama säie poikki, joten se täytyy vaihdattaa. Edessä olevan Cantilever-jarrun jarrupalat ovat aivan lopussa, joten ne täytyisi vaihdattaa. Mulla on jo yhdet jarrupalat varastossa ja olen muutaman kerran ne omin avuin avuin vaihtanut, mutta niiden oikeaan asentoon säätäminen on sellaista kauheaa nysväystä, josta melkein aina jää sellainen tunne, että ei ne ehkä vieläkään ole aivan kunnolla säädetty. Haluun tällä kertaa teettää sen fillarikorjaamossa.

Siinä välillä kävin kotonani ja yhdellä käyntikerralla huomasin Snail-Mailien saapuneen. Yhdessä kirjekuoressa oli Jyväskylän yliopiston tuttu soihtussymboli. Sitten jo huomasin, että lähettäjä oli sen yliopiston yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. Viimeistään siinä vaiheessa kävi jo mielessä, että nytköhän sain lisäinfoa siitä amanuenssin paikan täyttämisen etenemisestä. Avatessani kuoren ekana pisti silmään se, että siellä oli joku joku paperi, joka olikin väriltään punainen. No, sepä olikin kutsu lukukauden päättäjäisiin. Sellainen järkätään jokaisen lukuvuoden lopussa ja sinne kutsutaan aina ne, jotka ovat valmistuneen edellisten lukuvuoden päättäjäisten jälkeen.

Ainaskin kolme tai neljä tuntia mä ton mun fillarini kimpussa nysväsin. Oon vähän poikki. Pyykit ovat jo kuivumassa.


Posted by Juhapekka Tolvanen | Permanent Link | Categories: Työnhaku, Polkupyörä