WWW-diary of Juhapekka Tolvanen:

Monday, 26 April 2004




02:50:11 EEST @034

Tossa illalla tein taas sienipöperöä sienistä, jotka mun vanhemmat olivat viime käynnillään tuoneet. Tällä kertaa ne toi sieniä paljon vähemmän kuin edellisellä kerralla, mutta ei se mitään; alkaa välillä tympiä, kun on hieman vaikeuksia saada tuhottua kaikki ne sienet syömällä. Jahka saan pakastelokeroon tilaa, niin olis taas aika tehdä vanhempieni tuomista pavuista jotain Keittoa™ ja kesäkurpitsoista Sosekeittoa™.

Keksin vähän toisenlaisen tavan tehdä sienipöperöä: Keitetään pieniksi pilkottua sipulia kattilassa vedessä. Sillä aikaa ajetaan sienet sauvasekoittimella melkein soseeksi. Heitetään ne sienet sinne kattilaan sipulien sekaan, kun sipulit ovat tarpeeksi kauan siellä pehmenneet. Paistetaan vehnäjauhoa kasviöljyssä paistinpannulla, jotta saadaan ruskeaa kastiketta. Heitetään ne sopivasti paistetut jauhot sitten sinne kattilaan. Heitetään vielä pari tölkillistä jotain vegaanista kermaa ja vähän soijarouhetta sekaan ja vähän suolaa. Sekoitetaan koko helahoito hyvin ja lämmitetään vielä jonkin aikaa. Tää saattais toimia ihan hyvin myös ilman kermaa ja soijarouhetta, jos tahtoo olla mahd. lähialuevegaani. Tosin kaurakermaahan tehdään niinkin lähellä kuin Ruotsissa.

Ruoanlaittourakastani selvittyäni pelasin pitkästä aikaa Go:ta Dragon Go Serverillä. Muutamissa peleissä on pääaika päässyt käymään vähiin, kun olen ollut niin kauan pelaamatta.

Oli tässä viikonlopussa ainaskin se kiva juttu, että yks tyttö otti multa "moloa poskeen". Tässä vaiheessa ilkeän paljastaa vain sen verran, että se ei ollut sama tyttö kuin viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Mutta nyt meen nukq.





10:59:29 EEST @374

Heräsin juuri.





15:41:36 EEST @570

Meenpä tästä suihkuun ja sitten kaupungille asioimaan. Saiskohan tänään jotain hyödyllistäkin aikaiseksi?





22:13:57 EEST @842

Kävin ensin VEO:ssa eli "Veikon koneessa" ostamassa Pentium-prossulle tuulettimen. Sitten kävin vähän muissakin kaupoissa katselemassa ja siinä samalla tuli tavattua Nina Lehmusvyöry, joka tunnetaan paremmin nimellä Veronica. Kävin taas Maailmankauppa Mangossa täytättämässä Elokuu-pulloja. Silkkitiestä ostin mm. Dr. Pepperiä, Wasabi-tahnaa ja jotain salaatinkastiketta. Sitten kävin vielä Vakiopaineessa juomassa yhden mustan ryssän.

Menin ylirotiskon pääkirjastolla pariksi tunniksi mikrofilmejä veivaamaan. Tosin osan ajasta otin Veganipassista valokoioita ja annoin yhden valokopioistani kirjaston kahvilan tädeille.

Kirjaston sulkemisaika tuli. Kävelin ravintola Salsa Orkideaan ja jätin sinne Vegaanipassista kopioimiani sivuja. Söin siellä vege-tortillan vegaaniseksi muutettuna. Vähänkö se olikin herkullista! Niitten tarvitsi vaihtaa siitä vain yksi kastike vegaaniseksi.

BTW Viime keskiviikkona siellä Runon ja viinin illassa se mainitsemani italialainen opiskelijatyttö kertoi, että Jkl:än pizzerioista ja muista rafloista nimenomaan tuolla Salsa Orkideassa pizzojen maku on kaikkein lähimpänä sitä miltä aito italialainen pizza maistuu. Hän kertoi myöskin joskus pitäneensä kotibileitä, joissa hän on tarjonnut vierailleen aitoon italaiseen tyyliin tehtyjä pizzoja ja vieraitten mielestä ne maistuivat aivan erilaiselta kuin miltä suomalaisissa pizzerioissa tarjotut pizzat maistuvat. Tosin Salsa Orkideassa mulle kerrottiin, että heidän pizzapohjissaan on maitoa, eli ainakaan vegaaninen se ei ole. Ja joskus teininä luin jotain keittokirjaa nimeltä "Pizza ja pasta" ja ainakaan sen mukaan aidon italialaisen pizzan pohjassa ei ole maitoa. Se em. italialainen opiskelija kertoi, että täälläpäin on kumma tapa laittaa pizzoihin paljon lihaa, vaikka Italiassa niin ei paljoa tehdä. Lähinnä he saattavat joskus laittaa pizzoihinsa jotain meetwurstin tapaista makkaraa. Muistaakseni hän sanoi sen olevan salamia. Kieltämättä nuo kuulemani tiedonjyväset täsmäävät aika hyvin sen kanssa, kun kerran Kasvisravintola Katriinassa tutkin jotain italialaista keittokirjaa ja siinä vakuuteltiin, että perinteiseen italialaiseen ruokavalioon ei todellakaan kuulu kovin paljoa lihaa. Sen keittokirjan reseptit olivat lähinnä lakto- ja lakto-ovo-vegetaristisia. Kieltämättä toi on aika yllättävää tietoa. Yleensä kai luullaan, että vain kaukoidän maitten keittiössä on paljon kasvisruokia, mutta toi Italia on aikamoinen poikkeus. Ellen aivan väärin muista, myöskin perinteisessa Kreikkalaisessa ruokavaliossa syödään aika harvoin lihaa. Toisaalta kerran olin menossa syömään johonkin malesialaiseen ruokaan erikoistuneeseen raflaan mutta mun oli sitten pakko lähteä sieltä pois, kun ei niillä oikein ollut kertakaikkiaan minkäänlaista kasvisruokaa. Mutta veikkaanpa, että on aika vaikeaa löytää kiinalaista raflaa, josta ei löytyisi vegaanista safkaa.

Vein myös Pizzeria Mariaan niitä Vegaanipassin valokopioita. Lopuksi kävin vielä kerran Vakiopaineessa. Siellä juutuin Mintun kanssa joksikin aikaa jupisemaan. Sitten talsin kohti ylirotiskon pääkirjastoa, jossa fillarini oli.

Kotimatkalla huomasin, että muutama hälytysajoneuvo huristi pillit huutaen ja nasta laudassa Voionmaankadulta päin Sohwin ohitse. Hain fillarini ylirotiskon pääkirjaston pihasta ja ajoin sillä kotiinpäin Mattilanniemen kautta. Kun sitten lähestyin Survontietä, puitten välistä näkyi niitten em. hälytysajoneuvojen sinisiä vilkkuvaloja. Menin lähemmäs. Lähellä KOAS:sin Humpan asuntokohdetta oli joku auto ajanut pois ajoradalta. Pari ohutta koivupuuta oli poikki ja yksi katulamppu oli kumollaan ja kahdesta kohtaa vääntyneenä. Ja joku valkoinen auto oli osittain kevyenliikenteenväylän päällä. Sen nokka oli varsinkin vasemmasta nurkasta ihan litussa. Se oli kai ajanut päin em. koivupuita ja lopuksi katulamppua. Paikalla oli vähän pelastuslaitoksen väkeä ja kyttiä. Sitten fillaroin kotiin saakka.





Edellinen / Previous

Seuraava / Next

Juhapekka Tolvanen