Vaihda Stylesheettiä tästä (Javascript/DOM): Oletus: index (Vihreää tekstiä mustalla pohjalla.) | indexbw (Mustaa tekstiä valkoisella pohjalla) | indexbwserif (Mustaa serif-fonttista tekstiä valkoisella pohjalla) latex (Mustaa LATEX-fonttista tekstiä valkoisella pohjalla)


Juhapekka Tolvanen
Runosivu

Kaikki uutiset


30.4.2004

Koska runosta "tee niinkuin kaikki muutkin" ilmestyi äsken jo versio numero 5 ja versiosta 4 on jo LATEX-versio ulkona, niin teinpä sitten versiosta 5 LATEX-version

29.4.2004

Seuraavat runot on nyt saatavana myös LATEX-muodossa:

Runo (tai aforismi) nimeltä "Muista" on poikkeuksellisesti vaakasuuntaisesti printattava (landscape). Eli se sopii hyvin huoneentauluksi. :-)

5.2.2004

Runoni nimeltä "Mistä sinä tulit (versio 2)" on nyt saatavilla sellaisessa LATEX-muodossa, jossa fonttina on Computer Modern Dunhill. Tein siitä myös vastaavan mallipohjan. Kuten aina ennenkin, tuokin mallipohjanani on Public Domainia, vaikka runoni ovatkin DSL:n alaisia.

29.11.2003

Suomensin Design Science Licensen. Sitten pyysin lakifirma Turrén väkeä tarkistamaan suomennokseni ja sieltä Mikko Välimäki sitten lähettikin minulle kasan korjausehdotuksia. Hänellä kyllä luulisi riittävän asiantuntemusta, sillä hänhän suomensi jo GNU GPL:än ja BSD-lisenssin. Tuorein versio DSL-lisenssin suomennoksestani löytyy aina täältä:

http://iki.fi/juhtolv/licenses/dsl.fi.txt

Nyt Runosivultani löytyy myös oma sivunsa runouteni julkisuuspuolesta.

17.4.2003

Pelkkänä tekstinä sekä LATEX-muodossa olevissa runoissani on nyt IKI-osoitteeni.

Muuttelin sitä people.cc.jyu.fi:n shelliskripti-viritystä järkevämmäksi. Aikaisemmin siellä ei ollut yhtään samoja tiedostoja kuin tällä sivulla (kuten bzip2:lla yksittäin pakattuja tiedostoja), mutta nyt on. Nyt myös .ZIP- ja .lha-paketteja on tarjolla.

Design Science Licensen ehtojen mukaisesti runojani julkaistessa pitää olla mukana myös maininta lisenssistä, sekä pitää kertoa, mistä saa runoni "lähdedatana". Nyt olen laittanut tarjolle pienen kasan eripituisia tekstinpätkiä eli "boilerplateja" sitä varten. Valitse niistä suurin, minkä käytettävissä oleva tila sallii.

10.4.2003

Kyhäsin people.cc.jyu.fi-koneelle pienen shelliskripti-virityksen, joka hakee näiltä sivuilta mun runoni pelkkänä tekstinä ja LATEX-muodoissa ja sitten laittaa ne tarjolle pakkaamattomana sekä pakattuna tar:rilla, gzip:illä ja bzip2:lla. www.cc.jyu.fi:llähän on kovin alhainen quota rajoittamassa levytilan käyttöä mutta people.cc.jyu.fi:ssä on enemmän levytilaa käytettävissä.

Sieltä saa myöskin imutella sen em shelliskriptin. Heti kun ylläpitäjä asentaa ko. koneelle myöskin Info-ZIP:in, niin voin lisätä tuohon skriptiin myöskin Zip-pakettien teon.

Ähhh... En jaksa kirjoitella samoja uutisia kahdelle eri WWW-sivulle. Siispä tästedes uutisia löytyy vain tältä sivulta.

2.4.2003

Minua alkoi kiinnostaa Bauhaus-tyylinen fontti nimeltä Universal, joka on implementoitu TEX-paketissa nimeltä "universa". Nyt on runo nimeltä "mistä sinä tulit (versio 2) saatavilla myös tuolla fontilla tehtynä LATEX-muodossa. Teenpä samantien myös vastaavan mallipohjan. Mutta muistakaa: tämä on kyllä bugisin ja vajavaisin TEX-paketti, mitä ikinä olen käyttänyt: T1-fonttienkoodaus puuttuu ja tiedostossa uuni.fd on bugi:

\ProvidesFile{uuni.fd}
[1998/08/01 v2.0 Non Standard LaTeX font definitions]
\DeclareFontFamiliy{U}{uni}{\hyphenchar\font45 }
        

toi DeclareFontFamiliy täytyy muuttaa muotoon DeclareFontFamily, ja sitten se toimii. fontenc-paketille täytyy antaa optio U, ja suomenkielen tavutus ei silloin toimi. Ja latex-komennon ajaminen emacs-editorista käsin ei toimi ja komentoriviltäkin ajettuna se heittää herjaa.

28.3.2003

Runoni nimeltä "Kuokkalan silta", "näppäinsidonnat" ja "tee niinkuin kaikki muutkin (versio 4)" ovat nyt tarjolla myös LATEX-muodossa.

19.3.2003

Käyttämäni LATEX-kirjoitelmaluokan nimeltä memoir optio nimeltä ms alkoi kiinnostaa. Sillä dokumentin saa näyttämään aivan siltä kuin koko teksti olisi tehty kirjoituskoneella. Eikun kokeilemaan! Nyt on sitten saatavilla se runo "mistä sinä tulit (versio 2)" sitä ms-optiota käyttäen ja vastaava mallipohja on myös tarjolla. Varoitus: Ne ovat todella rumia!

14.3.2003

Fontti nimeltä Bitstream Charter alkoi kiinnostaa siinä määrin, että päätinpä koittaa, miltä tuo runoni "mistä sinä tulit (versio 2)" näyttää sen kanssa. Siispä nyt em.runo on saatavilla em. fonttia käyttäen LATEX-muodossa. Vastaava mallipohja on myös tarjolla. Vielä olisi koittamatta ainakin sellaiset fontit kuin Bookman sekä New Century Schoolbook, mutta saa nähdä, jaksanko kokeilla niitäkin.

13.3.2003

Runo nimeltä "ystävä" on nyt tarjolla myös LATEX-muodoissa.

12.2.2003

Arkisto- ja Parhaat-sivuilla on nyt yläreunassa kätevä navigointipalkki.

11.2.2003

Nyt on tekstimuotoisissa runoissani kaikissa perässä "boilerplate" eli lyhyt maininta lisenssistä. Uutisia-osion vanhemmat uutiset on siirretty erilliseen sivuunsa. Lopuksi tein erilliset sivut parhaille runoilleni, sekä HTML:änä että pelkkänä tekstinä; eräänä raakkausperusteena on käytetty tätä: Jos runosta on myöhemmin julkaistu uusi versio, vain se uudempi versio on otettu mukaan.

8.2.2003

Nyt on tämä sivu hajoitettu useamaksi pienemmäksi sivuksi. Toivottavasti tätä on nyt mukavampaa lukea.

7.2.2003

Ähhh... Unohdin laittaa tekstimuodossa jakoon ne kaksi tosivanhaa runoani eli runot "Ne" ja "Takeover". Nyt nekin on tarjolla.

3.2.2003

Täten ilmoitan, että tästä päivästä lähtien kaikki nämä täällä julkaistut runoni ovat Design Science Licencen alaisia. Ne kaikki ovat saatavana nyt myös pelkkänä tekstinä. Lähdekoodimuodoksi katsottakoon tässä tapauksessa pelkkä teksti, XHTML (siis tämä WWW-sivu) sekä LATEX-lähdekoodi.

revontulia-runosta on tästedes vain versio 2 saatavana; poistin siitä yhden kohdan, joka on jonkun muun keksimä, ja saattaa siis hyvinkin olla peräisin tekijänoikeuksien alaisesta teoskynnyksen ylittävästä tekeleestä.

Käynpä vielä muuttamassa tämän WWW-sivun stylesheettien lisenssin. Ennen se oli GNU Free Documentation Licence. Olkoot se tästedes dual-lisensoitu, eli saat valintasi mukaan soveltaa DSL:än tai GNU FDL:än lisenssiehtoja.

28.1.2003

Runoni nimeltä "kunnioita isääsi ja äitiäsi" ja "bitit" ovat nyt saatavana LATEX-versiona. Nyt myös niitten lisenssi on Design Science Licence.

11.1.2003

Nyt WWW-sivuillani on tarjolla LATEX-versiona hieno runo nimeltä "Lorem ipsum (dolor sit amet)", jonka on tehnyt Joe "Random" Poet :-) . No, ei vaiskaan. Nyt minulla on oma WWW-hakemisto mallipohjille ja ensimmäiseksi laitoin sinne tarjolle LATEX-mallipohjat, joitten avulla voi julkaista muutaman sivun pituisen runon.

Huomatkaa, että mallipohjani ovat public domainia. Toisinsanoen, voit tehdä niillä aivan mitä lystäät, esim. julkaista oman runon minkälaisella lisenssillä tahansa ja väittää koko tekelettä täysin omatekoiseksi.

10.1.2003

Opettelin lisää LATEXia ja tein siitä runosta "mistä sinä tulit (versio 2)" uudet LATEX-versiot. Lähdekoodimuodon lisäksi tarjolla on se runo edelleen DVI-, PostScript- ja PDF-formaatissa.

Tästedes pidän niitä tarjolla vain pakattuna ja ainoa käyttämäni pakkausmuoto on nyt Bzip2. Erilaisia Bzip2-formaattia purkavia pakkausohjelmia epä-Unixeille löytyy WWW-sivultani nimeltä "Miksi on typerää postittaa sähköpostin liitetiedostona MS Word -dokumentteja" sieltä alareunassa olevasta linkilistasta. Esim. UltimateZip on varsin hieno ilmainen Windowsien pakkaus- ja purkuohjelma.

Seuraavaksi olisi tarkoitus tehdä noista hienot LATEX-mallipohjat, joitten avulla itsekukin voisi helposti julkaista omat runonsa. Eli niissä runon tilalla olisi vain esimerkinomaisesti Lorem Ipsumia.

20.12.2002

Nyt siellä on myös PDF-formaattisena se yks runo, sekä pakkaamattomana että pakattuna.

18.12.2002

Runoni nimeltä "mistä sinä tulit (versio 2)" on nyt saatavana LATEX-, DVI- ja PostScript-formaatissa neljällä eri ulkoasulla, pakkaamattomana sekä pakattuna gzip:illä ja bzip2:lla. Lähinnä ulkoasun eroavaisuutta on fonteissa.

12.12.2002

Runoni nimeltä "mistä sinä tulit (versio)" on nyt saatavilla LATEX-, DVI- ja PostScript-formaatissa. Sen lisenssi on Design Science Licence. Todennäköisesti julkaisen vielä muutkin runoni tuon lisenssin alaisena. Mutta siihen asti kaikki oikeudet pidätetään.


Copyleft:
Juhapekka "naula" Tolvanen
http://iki.fi/juhtolv/

This WWW-page and all its poems are free; it may be copied, distributed or modified under certain conditions, but comes WITHOUT ANY WARRANTY; see the Design Science License for the precise terms and conditions.


Valid XHTML Transitional

Tämä WWW-paikka näyttää paljon paremmalta WWW-selaimella, joka tukee www-standardeja, mutta sen sisältämä informaatio on silti saatavilla millä tahansa WWW-selaimella.