2008-03-25 02:30:34

TEV-jakso senkun jatkuu

Yritänpäs palata tämän WWW-päiväkirjan kirjoitteluun takas.

Päivittäinen työaikani on aina vaan sellainen, että saavun työpaikalle siinä vähän ennen aamuyhdeksää ja lähden pois siinä iltakolmelta. Viikonloppuisin melkein aina pyykkään, mutta tulee sitä joskus viikollakin pyykättyä. Keskiviikkoisin on mulla yhä vaan se japanin kielen tunti ja kertaakaan en myöhästynyt sieltä alettuani tämänä TEV-jakson; Töiden jälkeen on aina aikaa ennen sitä tuntia niin ruhtinaallisesti, että ehdin kaikessa rauhassa lukea läksyni siellä Voionmaan koulun aulassa ennen tuntiani. Monesti käynkin ennen sinne menemistä Ekolossa ostamassa esim. vegaanisia suklaalevyjä. Eräällä viikolla oli muissakin kouluissa talviloma ja senpä vuoksi myös Kansalaisopistolla oli talviloma eikä meillä ollut japanintuntia. Töiden jälkeen kotimatkalla käyn usein Kolmikulman S-Marketissa ostamassa jotain ruokia ja Ekolossakin tulee silloin usein käytyä.

Siinä MOL:lin työpaikkailmoituksessa mainituista tehtävistä olen tehnyt suunnilleen kaikkia muita tehtäviä, paitsi siivoamista ja lasten ja nuorten arkkitehtuuripajojen ohjaajan apulaisen hommaa. Siellä Taulumäellä sijaitsevassa arkistossakaan en ole vielä kertaakaan ollut töissä.

Sitten edellisen päiväkirjaentryni jälkeen olen jaellut kaupungilla kahdesti jotain Alvar Aalto -museoon liityviä mainoksia tiettyihin kohteisiin: Ensin mainostettiin Alvar Aallon syntymäpäivän tapahtumaa ja sitten Maaliskuussa alkanutta Samuli Naamangan tuotoksia esittelevää näyttelyä, joka tuli Ben af Schulten -näyttelyn tilalle. Mainoksia jakelin tietysti fillaroiden ja ekalla kerralla osan myös jalan. Sen ekan kerran jälkeen meni vähän hermot, kun reittiään ei meinannut saada järkeväksi, vaan tuli mentyä ihme siksakkia ympäri kaupunkia ja välillä jopa tuli mentyä takaisin sinnepäin missä olin jo käynyt. No, keitin museolle palattuani itselleni paljon kahvia ja laadin kokemusteni pohjalta järkevämmän reitin ja seuraava mainosten jakelu sujuikin sen turvin jo todella leppoisasti ja nopeasti. Sen kierroksen aikana mua tuli vastaan pari japanilaista tyttöä: Näytin heille uutta WWW-käyntikorttiani ja kysyin, että olenko osannut kunnolla translitteroida nimeni katakana-merkeille (ユハペッカ・トルワネン). Heidän mielestään se oli ihan oikein kirjoitettu.

Museon perusnäyttelyä muutellaan parhaillaan ja olen välillä avustanut siinä hommassa museomestaria: Kannoimme poppelivanerista tehdyt levyt sinne museosaliin ja ruuvailimme ne seinään kiinni. Mutta äsken siinä perusnäyttelyn muuttamisessa työskenteli joku keikkatyöläinen viikon parin verran. Jotain ihme pömpeleitä hän museomestarin kanssa pykäsi.

Alvar Aalto -säätiön Taulumäen toimipisteellä on myös yksi siviilipalveluspaikka. Eräänä päivänä museomestarin ja sivarin kanssa kuskasimme sen sivarin kaikki tavarat hänen häthätää hankkimastaan vuokra-asunnosta hänen sivaripaikkansa tarjoamaan asuntoon. Olihan se vähän raskasta ja kyllähän se tympäisi jo etukäteen, kun omakin viimeisin muuttorumba oli vielä sen verran tuoreena muistissa. Mutta se kyllä hoitui nopeammin kuin se mun oma muuttorumba.

Yhä vaan teen kaikkein eniten sitä Alvar Aalto -aiheisten lehtiartikkeleiden lisäämistä tietokantaan. Kyllä mä olen erittäin varma, että jaksan tehdä sitä täydet 6 kk, mutta jos sitä tekisi esim. koko loppuikänsä, niin alkaisi varmaan viirata päästä tms. Eräänä päivänä mulla oli peräkanaa 6 kpl ruotsinkielisiä artikkeleita hoidettavana; Kiinnosti kyllä niin paljon, että taju meinasi lähteä – NOT!!! No, onneksi yksi niistä oli aika mielenkiintoinen haastattelu. Yks aika kiva juttu mun työssä on se, että pääsen kirjoittelemaan paljon täytekynilläni: Siinä käsitellessäni niitä artikkeleita mä luen ne ja samalla kirjoitan jollain täytekynällä paperille ylös vastaantulleita sanoja, jotka saattaisivat löytyä YSA:sta. Sitten WWW-selaimella tarkistan, että mitkä sanat todella löytyivät YSA:sta ja sen mukaan sitten teen punakynänäni toimivalla täytekynälläni niihin paperille kertyneihin sanoihin asiaankuuluvat merkinnät. Sitten vasta voin kirjoittaa tietokannan tietueen kenttään ne YSA-sanat.

Ekan kansiollisen lehtiartikkeleita naputtelin tietokantaan 15.-22.1.2008 välisenä aikana, mutta senhän oli edeltäjäni jo suurelta osin läpikäynyt. Tokan kansiollisen naputtelin tietokantaan 25.1.-6.3.2008 välisenä aikana. Aina naputeltuani yhden kansiollisen tietokantaan olen liimaillut kaikki sillä aikaa mediatarkkailufirmasta saapuneet artikkelit uuteen kansioon talteen. Kolmatta kansiollista olen naputellut tietokantaan 12.3.2008 lähtien.

Välillä olen tehnyt myös aika paljon puuttuvien piirustuskopioiden kartoitusta: Kaikki Alvar Aallon ja hänen arkkitehtitoimistonsa tekemät piirustukset on pyritty valokopioimaan mahdollisimman kattavasti ja ne valokopiot on laitettu kansioihin, joita on muutama kymmenen hyllymetriä. Vain ja ainoastaan tohtoritason tutkijat saattavat päästä tutkimaan niitä alkuperäisiä piirustuksia. Jos siis vaikkapa jonkun arkkitehtuurin opiskelijan täytyy päästä tutkimaan jonkin talon piirustuksia, niin hän pääsee tutkimaan nimenomaan noita valokopioita. Ns. Pääkansiosssa on lueteltu kaikki piirustukset. Kullakin piirustuksella on signuminaan oma juokseva numeronsa. Minä olen sitten tehnyt silleen, että otan pääkansion ja sillä hetkellä tutkittavana olevan piirustusten kansion ja sitten tutkin, mitkä pääkansiossa mainituista piirustuksista puuttuvat välistä ja kirjoitan ylös niiden juoksevat numerot. On niitä puuttuvia tullut vastaan aikalailla. Olen läpikäynyt jo ainakin ns. sakraalirakennusten, siis mm. kirkkojen piirustusten valokopiot ja paikkakuntien kaavoitussunnitelmia. Toi homma on kyllä selvästi yksitoikkoisempaa kuin se mun tietokantahomma, mutta kyllähän se silloin tällöin menee.

Se yks mainitsemani museologiaa opiskeleva harjoittelija lähti jo pois. TEV-jaksolle on tänne tullut jo kaksikin naista: Ensin tuli yks Minna, joka tosin aika pian siirtyi sinne Taulumäen puolella. Vähän myöhemmin tuli yks Eeva, joka on tehnyt ainakin sitä lasten ja nuorten arkkitehtuuripajojen ohjaajan apulaisen hommaa ja tällä viikolla hän myös siivoilee, koska yks työntekijä, jonka vastuulla se yleensä on, on lomilla tän viikon. Oli se Eeva välillä myös siellä Taulumäellä.

Alvar Aalto -museollahan on myöskin pieni elokuvateatteri, jossa pyörii yleensä non-stoppina elokuva Jyväskylässä sijaitsevista Alvar Aallon suunnittelemista taloista. Siellä voi pyynnöstä nähdä muitakin Alvar Aalto -aiheisia lyhytelokuvia. Perehtyäkseni työhöni paremmin olen saanut työajallani katsoa läpi ne kaikki. Limsaa ja popcornia ei sentään saanut viedä sinne elukuvateatteriin mukanaan. Siinä niitä lyhytelokuvia läpikäydessäni kävi ilmi, että listalla olevista elokuvista kaksi on kadoksissa.

* * *

Keskiviikkona 30.1.2008 japanin kielen tunnille fillaroidessani mun fillarin eturenkaaseen ilmaantui joku ihmeen läpyskä, joka hankasi lokariin. Sitten sen tunnin jälkeen huomasin, mikä se oli: Se oli jonkin kengän koron kantalappu, josta törötti naula joka se oli uponnut renkaaseen. Kotimatkalla ajoin ensin tosi hitaasti ja varovasti, mutta siinä Kolmikulman tienoilla jalkauduin. Kiinnosti ihan vitusti sen etukiekon sisäkumin vaihtaminen – NOT!!! Onneksi multa tosiaan löytyi ehjä sisäkumi, jonka laitoin sen puhjenneen tilalle. Pitäis jaksaa paikata se puhjennut sisäkumi jonain päivänä. On tosiaankin nopeampaa vaihtaa puhjennut sisäkumi ehjään sisäkumiin kuin paikata se puhjennut sisäkumi samantien.

Tammi-helmikuun vaihteessa mun vanhemmat kävivät mun luona jonain viikonloppuna lauantaina, eli tod.näk. 2.2.2008. Emme käyneet kaupassa.

7.3.2008 alkaen on Alvar Aalto -museolla ollut näytillä Samuli Naamangan töitä. Hän on lähinnä muotoilija ja sisustusarkkitehti. Se näyttely kestää 25.5.2008 saakka. Siinä maaliskuun alkupäivinä se Samuli pyöri siellä museolla ja sain häneltä nimmarinkin.

7.-8.2.2008 tuli osteltua vähän levyjä Levykauppa Äxästä. Tällaiset levyt ostin:

Viikonloppuna 8.-10.2.2008 kävin Seppälän K-Citymarketissa ostamassa tosi paljon ruokaa ja ruoka-aineita sekä tein peräti neljää sorttia ruokaa pakastimeen säilöön ja työpaikalla syötäväksi:

  • Valkosipuliperunalaatikkoa
  • Penneä ja tulista punaista pastakastikketta
  • Hernekeittoranskalaisia
  • Makaroonilaatikkoa

Keskiviikkona 20.2.2008 mulle tuli kirjastolta saapumisilmoitus, jossa kerrottiin, että anime-DVD nimeltä ”Final Fantasy: Unlimited. Phase 6” oli saapunut. Noudin sen muutaman päivän sisällä ja katsoin sen. Yhä vaan tuo anime-sarja jaksaa kiinnostaa. Pääsispä pian näkemään sen seitsemännen eli viimeisen osan.

Helmikuun loppupuolella lakkasimme käyttämästä Kahvila Belvederen takahuonetta sosiaalitilanamme, koska sinne kahvilaan tuli uusi kahvilayrittäjä pyörittämämään kahvilabisnestään. Meitä varten eräs toimistotila muunnettiin sosiaalitilaksi. Kahvila alkoi toimia maaliskuun alusta lähtien nimellä Café Alvar

Perjantaina 29.2.2008 olin Infernossa, koska siellä Hear Radion järkkäämä goottirokki-ilta nimeltä Inmost Night, mutta se rokkibaari möhli vähän kaiken. Ensinnäkin alunperin sen mestan piti aueta klo 20:00, mutta hepä olivatkin vasta äskettäin vaihtaneet aukeamisajaksi klo 22:00. Koko homman piti maksaa tasan 0 € + jotain 1 € narikka, mutta nytpä siellä olikin peräti 5 € pääsymaksu, johon sisältyi narikka. Lisäksi Inferno tunki siihen samalle illalle vielä jonkin hevibändin levyn ennakkokuuntelutilaisuuden, joten Hear Radion tiskijukkien piti odotella jotain tunnin verran sen loppumista ennenkuin he pääsivät soittamaan levyjään.

4.3.2008 ostin Airon Musiikista pikästä aikaa CD:n. Se oli Dir en greyn EP nimeltä six Ugly.

Perjantaina 7.3.2008 allekirjoitettiin TEV-jakson jatkon sopimus: Se eka 2 kk jakso tuli täyteen 13.3.2008 ja me sovimme, että olen siellä TEV-jaksossani täydet 6 kk eli 11.7.2008 saakka. Jiihaa!

Viikonloppuna 7.-9.3.2008 tein taas paljon ruokaa pakastimeen.

9.3.2008 tilasin Pendemoniumilta Noodler's Ink Polar Blue -täytekynämustetta pullollisen ja lisäksi vielä kolme konvertteria. Ne eivät ole vielä saapuneet.

Ekolo vietti synttäreitään 10.-15.30.2008 ja sen kunniaksi oli paljon tarjouksia, joista minä hyödynsin aivan täysillä tätä: Kaikki Ole Hyvä -pesuaineet olivat 20% alennuksessa. Mä sen viikon melkein jokaisena arkipäivänä vein jotain Ole Hyvä -sarjan pulloja täytettäväksi Ekoloon ja perjantaina tuli niistä viimeinenkin täyteen. Kyllä nyt kelpaa!

Samalla viikolla tuli bongattua jonkin verran japanilaisia: Ensin keskiviikkona 12.3.2008 yksi japanilainen jätkä kävi siellä Alvar Aalto -museolla. Sitten torstaina 13.3.2008 niitä kävi kaksi. Perjantaina 14.3.2008 menin töiden jälkeen katselemaan siinä vieressä ollutta Keski-Suomen Museota (jonka Alvar Aalto on suunnitellut), koska siellä on nykyän perjantaisin vapaa pääsy ja sen museokierroksen jälkeen kohtasin aulassa kolme japanilaista tyttöä. Kaikki nämä kuusi japanilaista olivat muistaakseni jotain arkkitehtuurin opiskelijoita. Ehkä japanilaiset ovat vain kohteliaita, mutta heihin tuntuu tekevän jonkinlaisen vaikutuksen se, että jossain hevonkuusessa joku viitsii opetella japania, vaikkei vielä kovin paljoo sitä osaisikaan. Ja ovathan he vähän ihmeissään, kun kertoo niille, että täällä suomessa kuunnellaan myös J-Rockkia ja lehtitelineistä voi löytyä suomennettua mangaa sekä sudokua ja kakuroa.

17.3.2007 kävin Jyväskylän uudessa kirjakaupassa olleessa loppuunmyynnissä: Pelastin sieltä itselleni pullollisen Waterman Florida Blue -mustetta. Siinä kassalle jonottaessani iski sähkökatko, mutta onneksi sain maksettua käteisellä. Vähän sen jälkeen Elosen rappusten yläpäässä näytti yks tyttö aika tutulta ja kun menin hänelle heittämään läppä, kävi ilmi, että hän oli kuin olikin Radiomix joka on IRC-Gallerian J-Rock Jyväskylä -yhteisön nykyinen ylläpitäjä. BTW Sen yhteisön nukkekammo ja P44V0 on tullut nähtyä ja tavattua jo monta kertaa, koska he ovat mun kanssa samalla japanin kielen kurssilla.

Keskiviikkona 19.3.2007 otatin itsestäni muutamia kuvia siellä työpaikallani. Kuvat otti valokuvaaja Maija Holma. Töiden jälkeen menin Wayne's Coffeehen juomaan jotain mitälie ”smoothieta” tms. kuumaa juomaa ja tekemään japanin kielen läksyjäni. Illalla piti olla tasan kello viideltä käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisäsen johtama performanssi nimeltä 5 monissa Suomen kaupungeissä. Idea oli siis se, että piti jollain julkisella mahdollisimman monta ihmistä ”jäätyi” paikoilleen viideksi minuutiksi protestina sille, että Irakissa on sota jatkunut jo viisi vuotta. Edes tuo Juha-Pekka Väisänen itse ei osannut sanoa, että mikä täällä Jyväskylässä oli se paikka, jossa oli tarkoitus jäätyä oikealla hetkellä. Jyväskylä on onneksi siitä simppeli kaupunki, että täällä on yksiselitteisen varmasti eräs paikka, joka on niin keskeinen paikka koko kaupungissa, ettei mitään muuta paikkaa kertakaikkiaan voi pitää keskeisempänä kuin se, nimittäin Kävelykadun ”Kompassi”. Siispä päätin hengailla sen tienoilla vähän ennen iltaviittä siinä toivossa, että siellä muitakin ihmisiä ”jäätyisi” niin että itse. Ja paskat! Ei siellä kukaan muukaan ”jäätynyt”, joten en sitten minäkään. Menin sitten japanin kielen tunnilleni. Vein sinne J-Rockkia soitettavaksi osana päivän kulttuuripläjäystä ja vastapainoksi kaikelle sille Enkalle ym. lällymmälle japsimusalle, jota meidän opettaja on meille soittanut. Soitimme Dir en greyn biisin nimeltä ”Kodou” levyltä ”Withering to death.”.

Tämän pääsiäisviikonlopun eli 21.-24.3.2008 ajan on ollut mulla vapaapäiviä. Mun vanhemmat kävivät täällä 22.3.2008. He toivat mulle tänne toisen konttorituolin: Se oli vuosikausia konttorituolinani, kun asuin vanhempieni luona ja nyttemin siihen on asennettu pyörät alle. Se sijoitettiin kirjoituspöytäni ääreen. Lisäksi he toivat tänne mun karttapallon, jonka aion lahjoittaa yliopiston hissan laitokselle. Sille on jo käyttäjä tiedossa. Kävimme ensi Seppälän Kirpputorimarketissa, jossa ostimme mulle mm. kelloradion. Sitten kävimme Seppälän Prismassa.

Astioitakin ostelin viikko pari sitten. Siellä Alvar Aalto -museolla huomasin, että myöskin Iittalan Teema -sarjan kuppeja pystyy pinoamaan korkeiksi pinoiksi. Eli ei välttämättä kannata maksaa itseään kipeäksi Iittalan Ego -sarjan kuppeja ostelemalla, vaikka ne ovatkin siitä hyviä, että niitä voi pinota vaikka kuinka korkeiksi pinoiksi. Mä ostin ensin SOKOS-tavaratalosta yhden 4 dl Teema-sarjan valkoisen kupin tarkistettuani, että se tosiaankin on halvempi kuin samankokoinen Ego-sarjan kuppi. Lisäksi se oli siellä alennuksessa. Sitten ostin vielä Seppälän Prismasta 4 kpl säästöpakkauksen 3 dl kuppeja Teema -sarjasta ja valkoisena. Lisäksi on tullut ostettua ainakin yksi XS-kokoinen vati Arabian KoKo-sarjasta.

Iittalan Ego -mallistossa on siis 1, 2 ja 4 dl kupit aluslautasineen. 1 dl kupeille mulla ei ole toistaiseksi käyttöä, koska en omista espressokeitintä tai edes ”mutteripannua”. 2 dl kupeille ei ole vastinetta Teema-sarjassa, joten niitä varmaan ostan Ego-sarjasta lisää. 3 dl kuppia Ego-sarjassa ei siis ole, mutta Teema-sarjassa on, joten niitä ostan varmaan vielä jonkin verran siitä Teema-sarjasta. Mutta 4 dl kuppia on sekä Ego- että Teema-sarjassa, joten ostan sitä siitä sarjasta, missä se on halvempi eli Teema-sarjasta.